Mats Strandbergin ja Sara Bergmark Elfgrenin kirjoittama romaani Piiri on ehkä urbaania fantasiaa, mutta se kertoo hyvin ajastamme, etenkin nuorten elämästä. Kirja kertoo kuudesta lukiolaistytöstä, joilla ei ole keskenään mitään yhteistä, ennen kuin he saavat tietää olevansa noitia, joiden tehtävä on suojella maailmaa demoneilta. Kirjassa noidat elävät tavallisten ihmisten keskuudessa näiden tietämättä siitä mitään. Vaikka kirjan hahmoilla onkin yliluonnolisia kykyjä ja maailman kohtalo harteillaan, heillä on myös normaali elämänsä ja tavalliset nuorten ongelmat.
Kirjan kuusi päähenkilöä ovat keskenään hyvin erilaisia. Minoo on älykäs ja kiltti tyttö, koulun paras oppilas ja niin edelleen. Rebecka on melko tavallinen, mutta hänellä on aiemmin ollut syömishäiriö ja hänellä on edelleen pieniä ongelmia asian kanssa. Anna-Karin asuu äitinsä ja isoisänsä kanssa maatilalla ja on ollut koko elämänsä koulukiusattu. Vanessa taas juhlii paljon ja tapailee itseään vanhempaa miestä. Ida on suosittu tyttö, jonka vanhemmat ovat rikkaita ja kuuluvat kaupungin seurapiireihin. Linnea on goottityttö, jonka äiti on kuollut ja isä pahasti alkoholisoitunut.
Kirja sijoittuu Engeslforsin kaupunkiin Ruotsissa. Kaupunki on pieni ja rähjäinen ja sitä vaivaa työttömyys ja muutenkin huono taloustilanne. Yritykset kaatuvat nopeasti asiakkaiden puutteen vuoksi ja rikollisuuttakin esiintyy jonkin verran. Kaupungissa, jossa on vain vähän asukkaita, kaikki kuta kuinkin tietävät toisensa ja toistensa asiat.
Yksi kirjan tärkeimmistä teemoista on kuolema. Tapahtumat saavat alkunsa kun Linnean paras ystävä, Elias niminen poika, löytyy kuolleena koulun vessasta. Kaikki luulevat hänen tehneen itsemurhan, vaikkei se itse asiassa ole totta. Vaikka Elias oli koulussa kiusattu, eikä hänellä ollut paljon ystäviä, hänen kuolemansa vaikutti koko yhteisöön, ei vain kouluun vaan koko kaupunkiin. Nuoren ihmisen kuolema, erityisesti (luultu) itsemurha on niin järkyttävä tapahtuma, että se vaikuttaa kaikkiin saman yhteisön jäseniin, vaikka ei olisi kyseistä ihmistä edes tuntenut. Elias ei kuitenkaan tehnyt itsemurhaa, vaan hänet murhattiin ja kirjan päähenkilöt ovat seuraavana kohteena.
Myös Rebecka kokee kurjan kohtalon, kun hänet pudotetaan koulun katolta. Syömishäiriötaustan vuoksi oletetaan, että hänkin riisti itse oman henkensä. Tämän jälkeen juttu lähteekin käsistä ja aletaan puhua, että kyseessä on jonkinlainen "itsemurhasopimus". Tästä pääsemme seuraavaan aiheeseen, eli media. Järkyttävistä tapahtumista halutaan hyötyä ja jutut lukion itsemurhalahkosta myyvät hyvin. Media ei jätä Eliaksen ja Rebeckan perheitä ja ystäviä rauhaan, vaikka he tarvitsisivat aikaa surra. Myös muita lukion oppilaita halutaan haastatella, mahdollisten itsemurhasopimukseen liittyvien tietojen toivossa.
Kirja nostaa ajastamme esille erityisesti nuoria koskettavia ongelmia. Yksinäisyys ja kolukiusaaminen ovat Anna-Karinin arkipäivää, koska hän on hieman ylipainoinen tyttö, joka asuu maatilalla äitinsä, isoisänsä ja lehmien kanssa. Hänellä ei ollut lainkaan ystäviä, ennen kuin kirjan tapahtumat saattoivat päähenkilöt yhteen. Anna-Karin ei ole kiusaamisen ainut uhri. Vaikka Elias kuoli heti kirjan alussa, hänenkin elämästään kerrotaan paljon. Elias oli myös koulu kiusattu, enimmäkseen koska hän käytti meikkiä ja emo-tyylisiä vaatteita, joten häntä pidettiin homona. Koska Elias oli niin kiusattu ja masentunut, hän oli aiemmin yrittänyt tehdä itsemurhan. Siksi kukaan ei epäillyt, etteikö hänen kuolemansa olisi ollut itseaiheutettu, kun hän löytyi vessakopista ranne auki viillettynä.
Kirja kuvaa hyvin sitä, millainen ihmisen nyky-yhteiskunnan mielestä pitäisi olla. Ida on kaunis, rikas ja hänen vanhempansa ovat vaikutusvaltaisia, joten hän on suosittu eikä kukaan tunnu välittävän, että hän on oikeastaan aika kamala ihminen. Linnea taas on kaikkien silmissä jo pelkän pukeutimistyylinsä takia automaattisesti rikollinen. Hänellä on paljon ongelmia, hänen äitinsä on kuollut ja isä alkoholisti joka on suurimman osan aikaa puistossa umpihumalassa. Linnealla on myös aiemmin ollut päihdeongelmia ja hän oli jonkin aikaa sijoitusperheessä. Nykyään hän asuu yksin sosiaalivirastolta saamassaan asunnossa, mutta sosiaalityöntekijät tarkkailevat häntä ja hän käy terapiassa. Kaikkien ongelmiensa takia hän on ajautunut sosiaalisten piirien ulkopuolelle.
Myös ihmissuhteet ovat tärkeä osa kirjaa. Vanessan poikaystävä Wille on häntä itseään paljon vanhempi, mikä ei miellytä hänen vanhempiaan. Myös Minoo on kiinnostunut itseään vanhemmasta miehestä, hän on rakastunut Max nimiseen nuoreen opettajaan. Myöhemmin käy ilmi, että myös Maxilla on tunteita Minoota kohtaan, mutta opettajan suhde oppilaaseen ei olisi hyväksyttävää, joten he päättävät odottaa, että Minoo on vanhempi. Minoon tunteet kuitenkin kuihtuvat, kun selviää, että Max olikin koko ajan kaiken pahan takana.
Piiri on hyvä kuvaus ajastamme. Fantasiapiirteitä lukuun ottamatta sen kuva ajastamme on melko realistinen. Kirja ottaa kantaa yhteiskunnan ongelmiin ja kuvastaa nuorten elämää. Se käsittelee asioita, joita jokainen jossain vaiheessa elämäänsä kohtaa, kuten rakkautta ja kuolemaa. Jokaisella on omat ongelmansa, ja jokaisen on löydettävä oma paikkansa.