lauantai 4. toukokuuta 2013

12. Näkökulma Suomesta ja suomalaisista(tehtävä 4)

Suomessa on korkea elintaso ja paljon metsiä, liikenne on sujuvaa ja julkinen liikenne toimii, mutta ihmiset ovat etäisiä ja tarkkoja säännöistä. Tällaisen kuvan ainakin saa maahanmuuttajille jaettavasta opasvihkosta(Perustietoa Suomesta, 2011, Sisäministeriön opas). Suomalaisia kuvaillaan hiljaisiksi, kohteliaiksi, tunnollisiksi, täsmällisiksi ja yksityisyyttä arvostaviksi.

Kuvauksesta saa käsityksen, että suomalaiset ovat jotenkin etäisiä ja vaikeasti lähestyttäviä. Maahanmuuttajista voi tuntua, että Suomessa on vaikea saada ystäviä ja että he jäävät yksinäisiksi täällä. "Suomalaiset pitävät yksityisyydestä. Kun haluat mennä jonkun luokse kylään, on kohteliasta soittaa ensin", sanotaan tekstissä. Tästä voi tulla mielikuva, että suomalaiset viihtyvät yksin, eivätkä kaipaa seuraa. Suomalaisiin tutustuminen voi tämän takia tuntua vaikealta, koska maahanmuuttajista voi tuntua, että on epäkohteliasta tuppautua seuraan. "Suomalaisten mielestä on kohteliasta, että ihmisille annetaan oma rauha", jos ei halua loukata suomalaisia, heidän pitää siis antaa olla rauhassa. Miten heihin sitten voi tutustua?

"Säännöt ovat tärkeitä suomalaisille." Tekstissä puhutaan paljon täsmällisyydestä ja sääntöjen noudattamisesta. Kaikki tällainen voi tuntua vaikealta, maahanmuuttajia voi hermostuttaa, osaavatko he käyttäytyä Suomessa oikein. On paljon asioita, jotka pitäisi tietää ja osata, etteivät suomalaiset loukkaannu. Esimerkiksi tapaamisesta myöhästymistä sanotaan tekstissä epäkohteliaaksi, joissain maissa ei olla yhtä täsmällisiä ja tämä voi tuntua oudolta. Suomalaisista saa tekstin perusteella täsmällisen ja sääntöjä kunnioittavan kuvan. Tekstissä mainitaan myös, että suomalaiset arvostavat luontoa, ympäristön siisteyttä ja puhtautta.

Oppaan antama kuva on myös varsin yksipuoleinen. Läheskään kaikki suomalaiset eivät ole oppaan kuvauksen mukaisia. On totta, että jotkut suomalaiset ovat hiljaisia verrattuna moniin ulkomaalaisiin, mutta eivät kaikki. Suomalaisiin voi olla vaikea tutustua, varsinkin jos on maahanmuuttaja, koska monet suomalaiset ovat ennakkoluuloisia ja saattavat suhtautua negatiivisesti maahanmuuttajiin. Tätä asiaa ei mainita tekstissä ollenkaan, ehkä suomalaisista yritetään antaa parempi kuva, kuin mitä he tosiasiassa ovat. Tietysti tämäkään ei koske läheskään kaikkia. Kaikki eivät myöskään ole yhtä täsmällisiä, kohteliaita ja tunnollisia.

Suomeen muuttaminen ei siis tunnu välttämättä kovin houkuttelevalta. Se on tunnetusti kylmä maa kaukana pohjoisessa ja esitteen perusteella ihmiset ovat epäystävällisiä. Maassa on paljon käyttäytymissääntöjä ja ihmiset loukkaantuvat jos niitä ei noudateta. Maahanmuuttajan voi olla vaikea sopeutua tänne. Ystäviä voi olla vaikea saada. Tämä mielikuva voi olla jossain määrin oikea, mutta ei silti koko totuus.


1 kommentti:

  1. 1. Kieliasiat
    - Lauserakenteet ovat hyviä. Lauseista löytyy persoonamuotoiset verbit ja taivutukset ovat oikein. Yhdessä kohdassa muuttaisin yhden sanan taivutusta hieman: ”On paljon asioita, jotka pitäisi tietää ja osata, etteivät suomalaiset loukkaannu.” Sanan loukkaannu laittaisin ehkä muotoon ”loukkaantuisi”. Muuten hyvä.
    - Virkkeiden pituudet ovat hyviä. Teksti on pääosin selkeää luettavaa, eikä lauseen loputtua tule tunnetta, että alkupätkä on jo unohtunut.
    - Pilkut ovat miun mielestä suunnilleen oikeissa paikoissa. Joissain virkkeissä käyttäisin ehkä hieman vähemmän pilkkuja ja jaottelisin ne omiksi virkkeiksi. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi toisen kappaleen lopun viimeinen virke, kolmannen kappaleen kolmas virke sekä neljännen kappaleen toiseksi viimeinen virke.

    2. Rakenne
    - Aloituskappale on hyvä ja kertoo tarvittavat asiat. Toinen kappale kuitenkin kuulostaa siltä, kuin sen kuuluisi jatkua aloituskappaleeseen eikä olla oma erillinen uusi kappale. Muuttamalla toisen kappaleen aloituksen, miun mielestä tää ”virhe” olisi ratkaistu.
    - Edellistä asiaa lukuun ottamatta, kappalejaot ovat hyviä. Jokaisessa kappaleessa on yksi asia ja siihen sisältyy hyvät perustelut.
    - Lopetuskappale on hyvä. Se kokoaa hyvin tekstisi aiheen ja tuo hyvin esiin oman mielipiteesi.

    3. Tehtävän annon noudattaminen
    - Noudatat tehtävänantoa hyvin ja ajatuksesi pysyvät aiheessa.
    - Oot saanut pohjamateriaalista hyvin ja monipuolisesti irti aiheeseen liittyvät asiat.

    4. Muuta?
    - Oot ottanu hyvin mukaan sitaatteja pohjamateriaalista ja tuot myös oman mielipiteesi hyvin esille.
    - Kysymys, jonka olet laittanut tekstiisi(”Miten heihin sitten voi tutustua?”), jättää lukijalle hyvällä tavalla varaa omalle mielipiteelle. Se saa lukijan ajattelemaan tilannetta omassa arkielämässä ja ylläpitää mielenkiintoa. Hyvä!
    - Asia, joka myös pisti silmään, oli se kuinka huomasit pohjamateriaalissa ”aukon”. Pohjatekstissä yleistetään tietynlaista luonnetta ja annetaan käsitys, jonka mukaan kaikki suomalaiset olisivat täysin samasta muotista. Eihän asiat ole koskaan näin mustavalkoisia, joten se oli tosi hyvä huomio!

    Arvosana: 3½ tähteä

    VastaaPoista